Kuchařské oblečení je druh pracovního oděvu, který je spojen neodmyslitelně s potravinářským odvětvím. Co všechno by mělo splnit?

Oblečení pro kuchaře, číšníky i učně

Obecně se specifický typ odívání užívá v celé řadě oblastí gastronomie. Kromě kuchařů takovou uniformu oblékají i jiní zaměstnanci, kteří se v daném oboru pohybují.

Být to tak mohou jednak i cukráři a pracovníci cateringových společností. Pracovní oděvy patří standardně také k číšníkům a servírkám. Samozřejmostí je stejnokroj nejen u pracovníků, kteří již v provozu jsou aktivně zapojení. Běžně jsou jím vybaveni i studenti gastronomických oborů.

Konkrétně kuchařské oblečení by tak mělo splnit nároky na praktičnost, pohodlí i reprezentativní vzhled. Což je podmíněno jednak volbou materiálu, ale také jeho zpracováním. Nejčastěji se používá směs bavlny a polyesteru.

Základním prvkem oblékání kuchařů je kuchařský rondon, který částečně dokáže svého nositele ochránit před poraněním při vaření, zejména proti popálení.

Kuchařský rondon pod lupou

Klasické provedení je dvouřadé. To dokáže lépe chránit a také nabídne elegantní vzhled. Tradiční volbu představuje rondon bílý, stále častěji se ale setkáte i s moderní černou alternativou. V současné době stále častěji rondony odrážejí i firemní identitu provozu. Vybrat lze variantu s dlouhým i krátkým rukávem.

Kuchařské oblečení dotvářejí i kalhoty. Řada kuchařů upřednostňuje tradiční bílou nebo praktickou černou. Vhodné řešení představuje i pepito, což je černý vzor na bílém podkladu. Tvořen je světlými a tmavými barevnými efekty ve tvaru drobných kostek. Podobá se kohoutí stopě. Provedení v tomto případě může být klasicky na gumu nebo na knoflík či stahování.

Další doplňky kuchařského oděvu tvoří zástěra, čepice a síťka, eventuálně šátek. Samozřejmostí je pak obuv, jež má splnit bezpečností požadavky protiskluzovou podrážkou. Provedení většiny těchto prvků je tradičně v bílé.

Přečti si také:   Soft skills, hard skills: dovednosti, které se ti budou hodit