Alergie na arašídy patří mezi nejčastější a nejnebezpečnější potravinové alergie současnosti. Zatímco v některých zemích, jako jsou Spojené státy, se s tímto problémem potýká více než 1 % populace, v Evropě je prevalence obecně nižší. Výskyt alergie je ovlivněn genetikou, životním prostředím i stravovacími návyky, přičemž Spojené státy jsou kvůli časté konzumaci arašídového másla jednou z nejvíce postižených oblastí. Dobrou zprávou je, že moderní medicína přináší nové možnosti léčby, které mohou pomoci snížit riziko závažných reakcí a zlepšit kvalitu života alergiků.
Rozšíření alergie v USA a ve světě
V USA trpí alergií na arašídy 1,1-1,4 % obyvatel, zatímco v České republice je to přibližně 0,5 % populace[3]. V Evropě jsou čísla obecně nižší, například ve Velké Británii je to kolem 0,4 % obyvatel.
Příčiny vysokého výskytu v USA
Stravovací návyky
Vysoký výskyt alergie souvisí především s tradicí konzumace arašídů v americké kuchyni, zejména oblíbeného burákového másla. Existuje totiž hrubá korelace mezi spotřebou určité potraviny a výskytem alergie na ni.
Historický vývoj
Zajímavé je, že alergie na burské oříšky byla původně problémem především v Severní Americe a teprve postupně se rozšířila do Evropy a části Asie.
Genetické faktory
Není to tak, že by Američané měli speciální „alergický gen“. Ve skutečnosti:
- Genetická predispozice k alergiím je podmíněna více geny
- Riziko vývoje alergie se zvyšuje, pokud ji má rodič nebo starší sourozenec
- Až 40 % evropské populace má genetickou dispozici k rozvoji nějaké alergie
Zajímavosti ze světa
Regionální rozdíly
- Ve Skandinávii je častější alergie na ryby
- V Japonsku na rýži
- V přímořských státech na korýše a mořské plody
Závažnost reakcí
Arašídy jsou považovány za jeden z nejnebezpečnějších alergenů na světě. V USA bohužel ročně umírá až sto lidí na anafylaktickou reakci, zatímco v ČR naštěstí v posledních letech k úmrtí nedošlo.
Moderní vývoj
Dobrou zprávou je, že se již rýsuje naděje na léčbu. Americké úřady schválily první léčebný přípravek pro děti s alergií na burské oříšky nazvaný Palforzia[19].
Praktické rady pro alergiky
Pokud máte alergii na arašídy, měli byste:
- Pečlivě číst složení potravin
- Dávat si pozor v asijských restauracích
- Vyhýbat se nejen burákům, ale i arašídovému oleji lisovanému za studena
- Být opatrní i při konzumaci zmrzlin, čokolád a cereálií[23]
Alergie na arašídy je komplexní problém, který souvisí jak s genetikou, tak s prostředím a stravovacími návyky. I když je v USA častější než jinde ve světě, díky modernímu výzkumu se již objevují první možnosti léčby.
Nejnovější komentáře